Puutiaiset lemmikin ja omistajan riesana

Viime vuosina puutiaiset ovat runsastuneet ja levinneet yhä pohjoisemmaksi Suomessa. Puutiaisvälitteiset sairaudet voivat tarttua ihmisten lisäksi myös koiriin. Puutiaisten häätöön tarkoitettuja lääkkeitä koirille ja kissoille on saatavilla sekä ilman reseptiä että eläinlääkärin reseptillä.

Puutiaisia esiintyy lähes koko Suomessa

Puutiaisia eli punkkeja on kymmeniä eri lajeja, mutta Suomessa merkittävimmät lajit ovat Ixodes ricinus sekä I. persulcatus eli taigapunkki. Puutiaisia esiintyy erityisesti lounaissaaristossa ja rannikkoseuduilla sekä Kaakkois-Suomessa, mutta levinneisyysalue on laajentunut yhä pohjoisemmaksi ja puutiaisia esiintyy jo Rovaniemen korkeudella asti.

Punkki viihtyy kosteissa olosuhteissa, heinikoissa ja aluskasvillisuuden suojissa lähellä maanpintaa vähintään +5 ºC lämpötilassa. Punkkikausi kestääkin Suomessa tavallisesti maaliskuulta alkaen jopa 8 kuukautta – ylikin.

Punkki viihtyy kosteissa olosuhteissa, heinikoissa ja aluskasvillisuuden suojissa lähellä maanpintaa yli +5 ºC lämpötilassa. Punkit odottavat paikoillaan heinänkorsissa ohikulkevaa eläintä, lintua tai ihmistä, joihin kiinnittyvät ja imevät verta kehittyäkseen ja lisääntyäkseen. Puutiaisten esiintyvyys voi vaihdella huomattavasti pienelläkin alueella mikroilmaston vuoksi.

Puutiaisen elämänkierto

Punkin elämänkiertoon kuuluu kolme kehitysvaihetta, jotka kaikki tarvitsevat veriaterian kehittyäkseen seuraavaan muotoon ja naaras lisääntyäkseen. Aikuinen naaras pudottautuu isäntäeläimestä veriateriansa jälkeen ja munii jopa 2000 munaa maaperän karikekerrokseen.

Munista kuoriutuu noin kahdeksassa viikossa toukkia, joista kehittyy edelleen nymfejä ja nymfeistä aikuisia puutiaisia. Eri muodot eroavat toisistaan lähinnä kokonsa perusteella: toukat ovat alle 1 mm kokoisia, nymfit noin 1 mm ja aikuiset noin 3 mm:n kokoisia. Toukat ja nymfit imevät verta tyypillisesti pikkunisäkkäistä ja ateriointi kestää muutaman päivän. Aikuiset puutiaiset aterioivat isommissa eläimissä noin viikon ajan. Puutiaisen elinkierto munasta aikuiseksi kestää tyypillisesti kolme vuotta Suomessa olosuhteissa.

Puutiaisvälitteiset sairaudet voivat tarttua myös koiraan

Suomessa tavallisimmat puutiaisvälitteiset sairaudet ihmisillä ovat borrelioosi ja puutiaisaivotulehdus. Puutiaiset voivat levittää anaplasmoosia, borrelioosia ja puutiaisaivotulehdusta myös koiriin. Kaikki tartunnan saaneet koirat eivät sairastu ja pääsääntöisesti oireet eläimillä ovat lievempiä kuin ihmisillä. Puutiaisaivotulehdusta ei ole todettu koirilla Suomessa, mutta esimerkiksi Ruotsissa on raportoitu vakavia sairastumisia.

Ennaltaehkäisy paras hoitokeino

Ehdottomasti paras hoito punkkivälitteisiin sairauksiin on ennaltaehkäisy eli punkkien kiinnittymisen estäminen punkkeihin tehoavalla ulkoloislääkkeellä punkkien esiintymisaikana. Punkkikausi kestää Suomessa tavallisesti maaliskuulta alkaen jopa 8 kuukautta ja ylikin.

Karkottava ja tappava tai tappava vaikutus

Markkinoilla on useita puutiaisten torjuntaan tarkoitettuja ulkoloislääkkeitä, joita saa sekä ilman reseptiä että reseptillä. Kaikilla punkkilääkkeillä on tappava vaikutus punkkeihin, mutta vain osalla tuotteista on lisäksi karkottava eli puremista ehkäisevä vaikutus. Puutiaisvälitteisten sairauksien tarttumisriski on pienin käytettäessä tuotetta, jolla on puremista ehkäisevä vaikutus. Suurin osa tuotteista annostellaan ulkoisesti eläimen iholle, mutta saatavilla on myös suun kautta annettavia valmisteita. Lääkkeiden vaikutus perustuu puutiaisten hermoston toiminnan häiriintymiseen, mutta tuotteilla ei ole vaikutusta nisäkkäiden hermostoon.

Iholle annosteltavat tuotteet

Ainoastaan pyretroideihin kuuluvilla lääkeaineilla (permetriini, flumetriini ja deltametriini) on karkottava vaikutus puutiaisiin. Punkit altistuvat lääkkeelle jalkojensa kautta joutuessaan kosketuksiin hoidettavan eläimen karvojen kanssa. Tämän seurauksen punkin hermosto yliärsyyntyy, mikä johtaa punkin kuolemaan. Iholle annosteltavien loislääkkeiden vaikuttavat aineet eivät imeydy koiran tai kissan ihon läpi ja niiden vaikutus alkaa heti, kun aine on levinnyt eläimen ihon rasvakerrokseen ja turkkiin 1-2 vuorokaudessa.  

Suun kautta annettavat tuotteet

Suun kautta annettavat punkkilääkkeet (fluralaneeri, afoksolaneeri ja sarolaneeri) imeytyvät systeemisesti koiran elimistöön, joten punkin on kiinnityttävä eläimeen ja aloitettava veren imeminen altistuakseen vaikuttavalle aineelle. Lääkkeiden vaikutus alkaa 12-48 tunnin kuluttua puutiaisen kiinnittymisestä.

 

Teksti: Karoliina Laine, eläinlääkäri