Hevonen

Hevosten sisäloishäätö

Sisäloisten määrän kontrolloiminen on oleellinen osa hevosten terveydenhoitoa varsoista aikuisiin. Sisäloisten liiallinen määrä saattaa aiheuttaa muun muassa ruokahaluttomuutta, kuumetta, ripulia ja ähkyjä. Varsoilla sisäloishäätöohjeiden noudattaminen on erityisen tärkeää, koska niillä loisten aiheuttamat oireet ovat usein vakavampia kuin aikuisilla hevosilla. 

Suunnitelmallisella sisäloiskontrollilla pyritään ehkäisemään loisten hevosille aiheuttamia terveysriskejä ja pitämään madonmunien määrä ympäristössä alhaisena uusintatartuntojen minimoimiseksi. Loishäätölääkkeitä pyritään käyttämään siten, että loisten vastustuskyky eli  resistenssi käytössä oleville lääkkeille ei lisääntyisi.  

Suomessa hevosilla esiintyy enimmäkseen seuraavia sisäloisia:

  • Pikkuvarsoilla (< 4 kk) lähinnä suolinkaisia.

  • Isommilla varsoilla ja nuorilla hevosilla (4 kk−4 v) suolinkaisia, sukkalamatoja (pieniä strongyluksia), suuria strongyluksia, käpymatoja ja heisimatoja.

  • Aikuisilla hevosilla (> 4 v) pieniä ja suuria strongyluksia, käpymatoja ja heisimatoja. Suolinkaisia aikuisilla perusterveillä hevosilla ei normaalisti esiinny niitä vastaan kehittyneen immuniteetin takia.

Nykyohjeistus pähkinänkuoressa

Kaikki hevoset tulisi loislääkitä vähintään kerran vuodessa pieniin ja suurin strongyluksiin sekä heisimatoihin tehoavalla lääkkeellä. Tälle rutiinilääkitykselle paras ajankohta on syksyllä laidunkauden päättyessä.

Toinen peruslääkityskerta on keväällä ennen laidunkautta. Tämä lääkitys koskee kaikkia 4-vuotiaita tai nuorempia hevosia ja tulisi perustua ulostenäytetutkimukseen, jolloin tarvittava lääkevalmiste voidaan valita esiintyvien loisten perusteella. Yli 4-vuotiaat hevoset lääkitään keväällä, mikäli niiden ulostenäytteessä esiintyy raja-arvot ylittävä määrä sisäloisia.

Varsojen ohjeistus

Varsat lääkitään 4 kertaa ensimmäisen elinvuoden aikana. Ensimmäisen kerran 2−3 kuukauden iässä, toisen kerran 6 kuukauden, kolmannen kerran 9 kuukauden ja neljännen kerran 12 kuukauden iässä. Ensimmäinen lääkitys 2−3 kk iässä tehdään aina suolinkaisiin tehoavalla lääkeaineella, mieluiten fenbendatsolilla. Seuraavien loishäätöjen valmisteet valitaan ulosteessa esiintyvien loisten perusteella erityisesti strongylukset ja suolinkaiset huomioiden.

Reistenssin ennaltaehkäisy ja tartuntapaineen vähentäminen

Loislääkkeille esiintyvää resistenssiä voidaan ehkäistä muun muassa tekemällä lääkevalinta ulosteessa esiintyvien loisten perusteella ja välttämällä alilääkitsemistä. Ennen lääkitsemistä hevoset olisi hyvä punnita esimerkiksi painomittanauhalla oikean annoksen määrittämiseksi.

Tartuntapainetta voidaan vähentää muun muassa keräämällä ulosteita laitumelta 1−2 viikon välein ja käyttämällä laidunkiertoa.

Kysy eläinlääkäriltäsi tarkempia ohjeita hevosesi/tallisi loiskontrolliin.

Tarkempia ohjeita lääkintään ja ennaltaehkäisyyn sekä lisätietoa resistenssitilanteesta meillä ja maailmalla muun muassa alla olevista linkeistä:

Nestehukka

Nestetasapainon ylläpitäminen on tärkeää kaikille hevosille, olipa kyseessä sitten laiduntava hevonen, kevyttä työtä tekevä tai kilpahevonen. Nestehukan torjunnassa käytetään elektrolyyttejä.

Elektrolyytti on yleisnimi valmisteille, joiden tarkoituksena on nestehukan korvaaminen sekä neste- ja suolatasapainon ylläpitäminen. Nestehukan oireita ovat suorituskyvyn lasku, uupumus, jopa ärtymys. Nestehukan tunnistaminen
Karkea vinkki nestetasapainon tarkistukseen on seuraava: kohota ihopoimu hevosen kaulan ja lavan liittymäkohdasta ja katso, miten nopeasti nahka palautuu takaisin sileäksi. Jos iho on kimmoisa ja palautuu heti, on nestetasapaino jokseenkin kunnossa. Jos nahka jää ryppyyn muutaman sekunnin ajaksi, voi hevonen tarvita nestettä ja elektrolyyttejä juottamalla tai suurikokoisella injektioruiskulla suoraan suuhun, ellei se itse juo. Hevonen ei voi juoda liikaa tai saada liikaa elektrolyyttejä.

Nutrisal® plus elektrolyyttijauhe

Nutrisal plus on Orion Eläinlääkkeiden markkinoima kotimainen elektrolyyttijauhe. Se sisältää natrium- ja kaliumkloridia sekä glukoosia, joka lisää natriumin ja veden imeytymistä.

Hevoselle annostellaan Nutrisal plus juomajauhetta yksi (1) mittalusikallinen yhteen (1) litraan vettä ja juomasekoitetta annetaan kerrallaan 3-5 litraa kolme kertaa päivässä. Jos hevonen ei mielellään juo Nutrisal-vettä, voi jauheen annostella myös kostean rehun sekaan tai antaa isolla injektioruiskulla suoraan suuhun.

Pakkaukset: 500 g ja 2 kg. Aptus®-sarjassa myös 180 g:n pakkaus nimellä Aptus Nutrisal jauhe. Saatavana eläinlääkäriltä ja apteekista.